GeldVrije tijd

Internet abonnement uitzoeken

Internet is overal

In Nederland is een leven zonder internet bijna niet meer mogelijk. Voor steeds meer dingen hebben we het internet nodig. Voor je e-mail, om dingen op te zoeken met behulp van zoekmachines, om je bankzaken te regelen. Wat je ziet is dat ouderen makkelijker zonder internet kunnen. Maar hoe jonger de mensen zijn en hoe meer ze er dus mee zijn opgegroeid, hoe meer internet is geïntegreerd in hun leven. je kan internetten op je pc of laptop, je gebruikt het op je smartphone of tablet. Kortom, internet is overal om je heen. Om dit allemaal mogelijk te maken is het belangrijk dat je beschikt over een goede betrouwbare internetverbinding die snel genoeg is om alles te kunnen doen wat je wil. Ben je op zoek naar goedkoop internet kijk dan eens op vergelijkingswebsite.

Welke internet past bij jou?

Als je een nieuw internet abonnement wilt afsluiten zal je waarschijnlijk eerst eens rond gaan kijken wat er allemaal voor providers zijn en welke abonnementen deze aanbieden. Je zal dan tot de conclusie komen dat er een drietal soorten internet mogelijk zijn. Dat zijn internet via de telefoonlijn, via de kabel of via de glasvezel. Je zal waarschijnlijk ook hebben gezien dat niet alle huizen alle drie de mogelijkheden heeft. Zo zijn bijvoorbeeld nog lang niet alle huishoudens aangesloten op glasvezel. Wel zal iedere woning beschikken over een telefoonlijn, dus internet via de telefoonlijn is voor iedereen mogelijk. Je telefoonlijn wordt dan gesplitst in telefoonverkeer en in internetverkeer. Dat maakt het mogelijk om te telefoneren terwijl je tegelijkertijd gebruik maakt van internet. Dit is over het algemeen genomen de meest goedkoopste manier om te kunnen internetten. De snelheid die je via de telefoonlijn behaalt is vaak niet de snelheid die de provider aangeeft. Hij geeft namelijk de maximale snelheid aan, terwijl in de praktijk blijkt dat jouw afstand tot de wijkcentrale bepalend is hoe snel jouw internetverbinding is. Hoe verder weg, hoe minder snel. De tweede vorm van internet is via de kabel. Hierbij zal je wel ongeveer de snelheid die je provider belooft kunnen halen. Via de kabel kan je sowieso hogere snelheden halen dan via de telefoonlijn. Je moet hier echter wel wat meer voor betalen. Omdat de kabel oorspronkelijk is gelegd voor televisie ben je verplicht eveneens een televisie abonnement af te sluiten. Er is een nieuwe vorm van internet in opkomst. Namelijk via de glasvezel. Het grote voordeel is dat internet via de glasvezel erg veel sneller is dan via de kabel. Maar nog niet overal in het land is er al glasvezel aangelegd zodat nog lang niet iedereen hier gebruik van kan maken.

Ping en jitter zijn ook belangrijk

Niet alleen je de snelheid van je internet is van belang, maar ook je pingtijd en jitter. Je pingtijd kan je meten met speciale programmaatjes. Deze sturen datapakketjes naar een server en meten hoeveel milliseconden het duurt voordat deze zijn aangekomen en je bevestiging hiervan krijgt. Er wordt verschillende keren gemeten en het gemiddelde hiervan is je pingtijd. Ook voor de spreiding of variatie van de verschillende resultaten is een term bedacht, dat is de zogenaamde jitter.

Back to top button