Gezondheid

Het seizoen van verkoudheid

De dagen zijn korter, kouder, guurder en natter. We pakken ons dik in, in winterjassen, dassen, wollen mutsen en handschoenen en trotseren ieder weertype op weg naar het werk, school of een andere bestemming. Ondertussen staat binnen de verwarming op zijn hoogst en prikt er op mening tafel, bureau of dressoir een doos tissues. Het verkoudheidsseizoen is begonnen… Niezen, hoesten, tranende ogen, verstopte of juist een lopende neus, het zijn allemaal symptomen van verkoudheid. Iets waar iedereen wel in meer of minder mate last van kan hebben in dit seizoen. De symptomen zijn misschien hinderlijk, maar hebben wel een functie, namelijk het verkoudheidsvirus weer uit het lichaam afvoeren. Weerstandlinies: U bent verkouden wanneer een verkoudheidsvirus door Uw weerstand heen is gebroken waardoor U last krijgt van symptomen als verstopte neus, loopneus, keelpijn, hoesten en hoofdpijn. Om het virus aan te pakken, zetten de slijmvliezen in Uw hoofd en keel op, waardoor er een vol gevoel ontstaat. Het opzetten van de slijmvliezen zorgt ervoor dat het virus niet verder kan doordringen in het lichaam. Vochtig en warm: Hoewel veel mensen denken dat U verkouden wordt of griep krijgt van het koude weer, is dat niet het geval. Wanneer het buiten vriest, is dat veel gezonder dan dat U door vochtig weer loopt. Kou kan wel Uw weerstand verlagen, omdat het lichaam dan als prioriteit heeft zich warm te houden. Daardoor is het wat minder alert op virussen, maar van kou alleen wordt u niet ziek. Het natte weer waarbij vaak de temperatuur nog ruim boven nul blijft, vormt het ideale klimaat voor deze virussen om lekker te gedijen en rond te waren. Daarom is het belangrijk het lichaam te ondersteunen in zijn strijd zichzelf gezond te houden.

Hoest en proesten

Hoesten is niet echt meer een seizoensgebonden kwaal. In Nederland kan hoesten gedurende het hele jaar voorkomen. Toch gebeurt dat in de herfst en winter het vaakst. Hoesten is de manier van het lichaam om het virus weer uit het lichaam te krijgen. Het is daarom ook heel belangrijk goed door te hoesten en niet half te kuchen waneer U een hoestbui heeft. Om vastzittende hoest een handje te helpen, kunt U een hoestdrank nemen die slijmoplossend werkt. Keelkriebels: U kunt ook last hebben van een droge kriebelhoest. Wanneer U in een droge omgeving werkt, kunt U hier sneller last van krijgen. Denk maar eens aan ruimtes waar de centrale verwarming (te) hoog staat. Een kriebelhoest verergert zich vaak wanneer U gaat liggen, zodat U er in bed meestal meer last van hebt. Om kriebelhoest een handje te helpen, kunt U ook een hoestdrank nemen die de kriebel verzacht. Schuurpapier: Van al dat hoesten kunt U keelpijn krijgen. Dit kan overigens ook gebeuren wanneer U door een verstopte neus door de mond ademt. Keelpijn op zich is vervelend en uit zich in pijn bij het slikken ( zo genoemde schuurpapiergevoel) en soms een opgezet gevoel. Keelpijn zelf kan leiden tot keelontsteking. Hierbij is de keelholte opgezet, doet zeer en is rood gekleurd. Bij een ontsteking is het verstandig de huisarts te raadplegen, een bezoek aan de huisarts valt gewoon onder de zorgverzekering. Twijfelt u hierover? Dan kunt o ook de zorgverzekeraar bellen. Bij beginnende keelpijn is het aan te bevelen een zuigtablet te gebruiken. Dit voorkomt dat de keelpijn overgaat in keelontsteking en verzacht het schuurpapier gevoel.

Neus achterna

Een verkoudheid gaat vaak gepaard met snotteren en snuiten , ofwel een verstopte of juist lopende neus. In beide gevallen is het neusslijmvlies geïrriteerd. Wanneer de neus verstopt is, dan is het slijmvlies taai en stug en bij een loopneus waterig en dun. Bij een verstopte neus is het goed om de luchtwegen vrij te maken door te stomen of neusdruppels te gebruiken. Deze lossen het taaie slijm op, waardoor U makkelijker de neus kunt snuiten. Het juiste snuiten: Het snuiten van de neus is overigens een delicaat karwei. Het is beter om het snuiten zo lang mogelijk uit te stellen. Lukt dit niet, zorg er dan voor dat er geen druk in het hoofd ontstaat. Dat doet U zo: met een zakdoek of tissue een neusgat dicht houden en zorgen, dat de ander vrij is. Hou tijdens het snuiten de mond open en blaas voorzichtig het snot uit de neus. Wanneer er namelijk druk ontstaat in het hoofd, is het mogelijk dat de bacterieën in de neus via de buis van Eustachius * is het middenoor terechtkomen met een mogelijke middenoorontsteking als gevolg. Taai slijm kunt u voor het snuiten beter een beetje losser maken door te stomen. *De buis van Eustachius vormt de verbinding tussen keelholte en middenoor. De buis van Eustachius zorgt ervoor dat er lucht wordt doorgelaten naar het middenoor, zodat de luchtdruk aan weerszijden van het trommelvlies gelijk blijft.* Zweten en klappertanden: Wanneer U flink verkouden bent, kunt U zelf behoorlijk ziek voelen. Een fikse verkoudheid wordt vaak verward met het hebben van een griepje. U hebt pas griep wanneer de verkoudheidssymptomen gepaard gaan met koorts en eventueel spierpijn. Griep wordt veroorzaakt door griepvirussen. Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur waardoor het lichaam beter in staat is het griepvirus te bestrijden. Het is dus een signaal dat het afweersysteem aan de slag is U beter te maken. Soms hebt U last van heftige zweetbuien, afgewisseld door periodes met kippenvel en klappertanden.

Koorts

Met koorts hoeft U in principe niet binnen te blijven maar praktijk leert dat U in die omstandigheid toch liever onder de wol kruipt. Bij griep U medicijn gebruiken die koortsverlagend werkt en voldoende water of thee drinken. Uw weerstand helpen: Een goede weerstand helpt U zo gezond mogelijk de winter door. Uw weerstand kunt U verbeteren met behulp van vitamine C. Dit is belangrijke antioxidant die vaak voorop gaat om de weerstand te ondersteunen. Drink daarom ’s morgens een glas water met Duindoornelixer, die rijk aan vitamine C is. Kiwi’s, sinaasappelen en mandarijnen als tussendoortje doen het natuurlijk ook goed. Andere vitaminebommetjes zijn cranberries die met dit weer heerlijk zijn als compote bij de maaltijd. Het eten en drinken van fruit bevordert het immuunsysteem. Slaap zacht: Slaap is een belangrijke factor voor een goed functioneerde immuunsysteem. Als U een belangrijke vermoeid bent, bent U vatbaarder voor ziektes omdat het lichaam al zijn reserves moet aanwenden om goed te kunnen functioneren. Probeer daarom elke dag te ontspannen en neem voldoende nachtrust. U zult zien dat het werkt. Lekker bewegen: Hoewel het weer niet altijd even uitnodigend is, is sporten ook een manier om de weerstand op peil te houden. Immers, een lichaam dat in conditie is, is veel weerbaarder en minder snel vermoeid. Naast een normale training, kunt U een wandeling ondernemen door een bos, of gaan schaatsen. Vooral activiteiten in de buitenlucht helpen de weerstand.

Back to top button